Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Rafał Gadomski Jacek MArcinkowski Agnieszka Zamecka Milena Mis Marlena Szostek Innect Olek123 Karolina B Qubik28 (5370 niezalogowanych)
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
iga 80 napisał:
kurde wiecie co wszedzie gdzie by sie nie pojechało to jest ciężko, w moim mieście kilka lat temu wszystkie małolaty nastawiały sie na wyjazd do norwegii, i juz planowali co kupią sobie za zarobione pieniadze, sądzili ze kiedy przekroczą granice to już będą bogaci, no i wiekszości z nich zrzedła mina jak juz pojaechali po tą kase...nikomu nie jest lekko a jak już ktos zaczyna zarabiac to naprawde wiele przeszedł, pamietam jak mój mąż nocował w lesie bo ze ,,stójki,, policja zwijała, niestety nigdzie nie jest kolorowo a sądze ze wszyscy z forum tez juz przeszli swoje i duzo ich to kosztowało zanim odbili sie i wyszli na prostą, więc ktos kto sądzi ze przyleci zakręci sie i wszystko już ma, zwyczajne was drażni swoja ,,nieswiadomością,, no ale powodzenia zycze.

Ale czy lepszym by bylo napisanie -przyjezdzaj,jest pieknie itd??? Nie, mysle ze nikt niechce tutaj zle doradzac. Czy jak pisze ze paczka fajek kosztuje ....... a chleb ........ to mam zle intencje???? Tez liczyle te dziesiatki tysiecy zlotych i wydawalem juz w Polsce zanim tutaj przyjechalem!! Szybko mnie Norwegia naprostowala tym bardziej ze zyje tutaj caly a nie jedna noga w Polsce. Czy mamy napisac fajki sa drogie ale kupisz u przemytnikow,zarcie jest drogie ale zawsze pojedziesz do kraju i przywieziesz(przemycisz ) sobie,mieszkania sa drogie ale jak wynajmiesz chate w piec osob tez da sie zyc???? Ja osobiscie odnosze wrazenie ze Norwedzy pomalu maja dosc ludzi ktorzy wyworza im pieniadze z kraju. Chca bardziej w Nas widziec tych ktorzy tu mieszkaja i tu wydaja zarobione pieniadze,placa podatki itd.
Niestety to nie Anglia gdzie Tesco,Real czy inny moloch ma swoje sklepy,to nie Anglia gdzie flaszka kosztuje pare funtow,to nie Anglia gdzie za pare funtow mozna sie najesc. Realia sa jakie sa. Kazdy z nas ma swoje zycie ,swoje wydatki. Moje koszty w tym miesiacu to 14000 koron bez jedzenia ,palenia piwa itd. Same rachunki!!! I chyba to probujemy uswiadomic takim "anglikom". kazdy z nas ma wsrod znajomych bezrobotnych,uczesczajacych na kursy w NAV itd wiec po co pisac pracy jest wbrud???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
W zwiazku z tym, ze my Pl. lubimy sobie bezinteresownie pomagac - potrzebny mi transport z Warszawy do Lublina 29.06 - wieze ze zglosi sie wielu kandydatow i bede miala trudne zadanie z wyborem , ale jakos sobie z tym poradze

Pozdrowienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Nie wiem czy wiesz w co się pakujesz, w PL bezinteresowna pomoc jest bardzo droga.
Jak się przyznasz w sklepie że mieszkasz w NO to Ci chleb po 10zł sprzedadzą a taksówkarz policzy za kurs dwa razy więcej niż innym.
Ot tak abyś poczuła się jak w domu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Grzes203 napisał:
Nie wiem czy wiesz w co się pakujesz, w PL bezinteresowna pomoc jest bardzo droga.
Jak się przyznasz w sklepie że mieszkasz w NO to Ci chleb po 10zł sprzedadzą a taksówkarz policzy za kurs dwa razy więcej niż innym.
Ot tak abyś poczuła się jak w domu

Ja nigdy sie nie przechwalam tym, ze nie mieszkam w Pl. - bo uwazam ze to bez sensu i nie ma sie czym popisywac

Tak sobie tylko pomyslalam, ze moze pomoc funkcjonuje w obie strony
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Tylko Basiu jak juz beddziesz w PL to otrząśnij sie i nie zacznij mówic w sklepie po norwesku, tak jak mnie sie zdarzyło zapytac o cos po angielsku Ale były jaja. Dobrze ze sklep nie był w moich bardzo rodzinnych stronach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ja wiem i uwazam - najgorsze sa pierwsze 2- 3 dni - adaptacja

A potem to juz bajka - nawet mi proponuja nizsza cene na targu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
GlobalCitizen napisał:
retier1 napisał:
GlobalCitizen napisał:
Hello all, hello Balsza. Tutaj wychodzi charakter polyakow.zamiast przynajmniej zachecac, potrafia probowac zabic zapal w kims kto ma marzenia. Swoja negatywna postawe zatrzymajcie dla siebie, a najlepiej pozbadzcie sie jej, bedzie wam latwiej w zyciu.
Balsza zycze milych dni w Norwegii, i mam nadzieje ze znajdziesz swoje miejsce! Nie probuj tylko prosic o pomoc tych ktorzy uwazaja ze robia przysluge i daja to do zrozumienia zanim wogole pomogli.

Dlaczego ty i tobie podobni wciąż uważacie że krytykowanie i wytykanie wam postawy roszczeniowej z odkrytą twarzą , jak to zauważyła Katarzyna jest wyrazem niechęci do was? Dla mnie jest to postawa małego dziecka ,które nie może dostać tego co chce i drze się na całą wieś. Jeśli potrafisz mu pomóc,to pomóż a nie krytykuj jeśli nie potrafisz zrozumieć intencji piszącego.
dlatego ze tak jest.Nie wasze zadanie wytykac postway innych ludzi, a poza tym zeby wytykac innych trzeba zaczac od siebie,.Moglbym znalezc dluga liste ale to nie jest moje zadanie, uwazam ze kazdy moze byc kim chce i jak chce, tylko dziwi mnie agresywna postawa do kazdego, uwazam ze mozna sie dogadac z ludzmi bez grania "dzikiego zwierzecia ktore walczy o przetrwanie" wiem skad ona wynika - my point is-nie przelewajcie swoich prywatnych problemow i agresji na innych, bo nikt nie chce tego sluchac.
Kod:

Dla mnie jest to postawa małego dziecka ,które nie może dostać tego co chce i drze się na całą wieś.

dobrze jest byc dzieckiem, i dobrze umiec nim byc. Nie trzeba byc sztywniakiem ktory patrzy na wszystko zbyt powaznie. Trzeba miec marzenia i krzyczec glosno zeby je spelnic. No ale niestety wy juz straciliscie i nie wiecie jak byc dzieckiem. Wiec nie probujcie zmieniac ludzi otwartych na swiat przyjaznie. Czasami warto byc dzieckiem i nie byc takim sztywniakiem.

Widzę że dalej nie pojmujesz , więc baj,baj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Hm juz w latach osiedziesiatych spiewano piosenki o tej krainie!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
balsza napisał:
DLACZEGO CHCE SIE PRZENIESC DO NORWEGII? DLATEGO ZE PO 6CIU LATACH TU, MAM PROBLEM ZE SPLACANIEM KREDYTU NA DOM, SYTULACJA Z PRACA JEST B ZLA, 2 MILIONY LUDZI BEZ PRACY..... ZNALEZIENIE STALEJ PRACY ZA NORMALNE PIENIADZE GRANICZY Z CUDEM ZYCIE JEST COAZ DROZSZE. NORWEGIA OD KILKU LAT JEST UZNANA ZA NAJLEPSZY KRAJ DO ZYCIA NA SWIECIE, JEST PRZED AUSTRALIA ITP.... JAK SIE WYPOWIADALEM O ADECCO, TO MIALEM NA MYSLI ZE NIE CHCE ZALATWIAC PRACY PRZEZ POSREDNIKA Z POLSKI, MOZE SIE MYLE??? DLA TEGO POWSTAL MOJ POST, PROSZE O RADY OD LUDZI KTORZY SA W NORWEGII BO WY "TUBYLCY" WIECIE NAJLEPIEJ. JA TEZ JAK ZACZYNALEM 6 LAT TEMU W UK NIC NIE WIEDZIALEM O TYM KRAJU, TERAZ NIE MA WIEKSZYCH TAJEMNIC PRZE DEMNA....
JA TYLKO CHCE ZYC NORMALNIE, MIEC PRACE, NIE MARTWIC SIE O JUTRO CZY KOLEJNY RACHUNEK.........
DZIEKUJE ZA UWAGI I POPROSZE O WIECEJ INFO

a dlaczego nie wierzysz w inne rewwlacje ze w PL jest super bo nie ma kryzysu i PKB rosnie co rok i bezrobocie spada i ze jest super w PL?? w NO bez norweskiego, wyksztalcenia, porzadnego doswiadczenia zginiesz... heh..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Katarzyna Kowalczyk
(kowalczyk)
Wiking
Witam. Wcale nie jest tak źle jak piszą niektórzy rodacy. Albo chcą Cię zniechęcić albo coś im się nie udało... Ja tu jestem kilka miesięcy i nie narzekam. Nie znam norweskiego ale jakoś sobie radzę i to nawet nieźle. Z wynajęciem mieszkania nie ma problemu (szukanie zajęło mi tydzień), ze znalezieniem pracy też nie jest źle. Jeśli masz głowę na karku i potrafisz sobie radzić w różnych sytuacjach to spoko, dasz sobie radę. Najgorzej jest jak ludzie siedzą i narzekają. Jeśli jesteś uczciwym i inteligentnym człowiekiem to nie będziesz miał problemów. Powodzenia!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok